Eikenprocessierups

Scan van het terrein rond Strandbad Maarsseveense Plassen i.v.m eikenprocessierups

Voor het bestrijden van de eikenprocessierups is herstel van het natuurlijk evenwicht binnen het biotoop nodig. Dit natuurlijk evenwicht is vooral niet meer aanwezig op plaatsen met een eenzijdige laanbeplanting van eiken. Predatoren kunnen er niet meer broeden, klimatologisch klopt het niet, alle omstandigheden rond een laan zijn als een woestijn voor de bestrijders van een eikenprocessierups. Deze bomen zijn op zichzelf komen te staan waarbij er geen aansluiting meer is met een insectenvriendelijke omgeving.

Zweefvliegen, sluipwespen, sluipvliegen en wantsen zijn insecten die tot de vijanden van de eikenprocessierups worden gerekend en zich thuis voelen in een kruidenrijke berm.

Bij meer insecten wordt het ook voor vogels die de rupsen eten weer mogelijk er de overige maanden van het jaar te leven en jongen groot te brengen. Bed& breakfast gaan altijd samen; mezen zijn holenbroeders, als oud dik hout ontbreekt omdat we geen oude holle bomen laten staan, zijn nestkasten nodig om de vogels nestgelegenheid te bieden.

Andere aanvullende maatregelen, zoals een meer gevarieerde aanplant van boomsoorten en struiken in de nabijheid van de weg, dragen eraan bij om een ecologische verbindingszone te creëren. Zo herstelt de voedselketen zich omdat weer aan de voorwaarden wordt voldaan.

In het recreatiegebied Maarseveense Plassen, is voor het terrein met ligweides rond het natuurzwembad voor een integrale aanpak gekozen na onderzoek en aanbevelingen van de Beefoundation. Het ophangen van nestkastjes was binnen een jaar merkbaar. De vogels die het terrein zijn komen bewonen krijgen versterking door de aanplant van meer bessendragende struiken en een verbrede strook voor een kruidenrijke begroeiing.

naar het Eikenprocessierupsmengsel

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Mail of bel ons gerust voor meer informatie

Tel: 0348-560286