Bermen Zuidholland

674 km Ecologisch maaien voor de aannemer op tekening gezet
Voor projectleider Joost Smits van PZH is het glashelder dat ecologisch bermbeheer nodig en goed uitvoerbaar is. In Nature Today legt hij uit hoe bij de provincie Zuid-Holland de bermen in 2 jaar tijd een totaal ander aanzien kregen met een veel grotere ecologische waarde. De maaitekeningen zijn daarbij een handig gebleken hulpmiddel én voor het succes doorslaggevend. Het maakt de communicatie met de aannemers die het maaibeleid uitvoeren vele malen eenvoudiger. Praktijkervaringen die vragen om actie of aanpassing, zijn snel aan de kaarten te koppelen. Dit is wat Joost Smits over de vergroting van de biodiversiteit zegt: 

Op ander moment maaien
“Voorheen maaiden we alles in één keer weg, nu maaien we afgestemd op de bloeiperiode. Dat is een grote winst: we creëren in één klap meer leefgebied en voedsel voor insecten. Een goede kwaliteit berm bloeit lang – die heeft een lange bloeiboog: de berm bloeit dan vanaf het voorjaar tot in de zomer en het najaar, zodat insecten daar de hele periode van kunnen leven. Dan heb je veel verschillende soorten planten nodig die allemaal op een ander tijdstip bloeien. Ook wachten we met maaien tot de bloemen zijn uitgebloeid, zodat de zaden kunnen uitvallen. Je moet de natuur de kans geven om zichzelf te verbeteren.”

Provincie Zuid-Holland nodigt gemeenten, waterschappen en terreinbeheerders uit om mee te doen
“Dat kunnen we niet alleen: provinciale wegen lossen maar deel van het probleem van de insectensterfte op. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het netwerk van bloeiende gebieden in het landschap. Daarom vragen we hulp aan de gemeenten en terreinbeheerders. Wie interesse heeft om deze aanpak voor de omschakeling naar ecologisch beheer in het eigen gebied toe te passen, bieden we alle producten aan die wij in dit proces gemaakt hebben, van beleid tot zaaimengsels.”

Het hele artikel staat op Nature Today, Bermen bloeien op met nieuw maaibeleid:
https://tinyurl.com/

Naar Scan, rapportage en aannemers-handleiding

Bermen Zuid Holland 1

Foto’s © provincie Zuid-Holland